Doorgaan naar hoofdcontent

Mais, basisvoesel in Latijns-Amerika.


Wat met een restje puree en een overschot rijst -pesto ... strooi er maïs over, en plaats in de oven met een klontje boter + verse geitekaas. Heerlijk met zalm in de oven. Kleur je bord met (gekookte) groene boontjes.




De uitgestrekte maïsvelden tekenen het Vlaamse landschap. Maar ook maïs kan op een andere manier geteeld worden, in combinatie met bomen of andere gewassen. Op de kleine landbouwperceeltjes van Ecuadoraanse boeren, zie je vaak enkele rijen maïs, met ernaast yuca, sinaasappelbomen, aardappelen, uien en vele andere gewassen. Voor deze kleine landbouwers is een gevarieerd perceel belangrijk. De opbrengst is immers voor eigen gebruik en voor de lokale markt. Zo hebben ze dus een gevarieerd dieet en kunnen ze voortdurend de oogstrijpe groenten en fruit op de lokale markt verkopen.

Uit bos+, meer dan bomen alleen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Polenta 'Duchesse'

Polenta* koken in zout water en mengen met gestoofde groente bvb venkel, in metalen ring tot een pasteitje vormen en bestrooien met kaas voor korsten in de oven. Denk aan Hertoginneaardappelen of pureepasteitjes. Origineel en aanvullend bij een kleurrijke rijstschotel.     * Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht van gemalen graan. Het kan geserveerd worden als pap of puree. Later kwam daar griesmeel van maïs voor in de plaats. Tevens bekend in Ticino (Zwitserland) en Oostenrijk., maar ook bekend in Argentinië, Brazilië en Uruguay (Latijns Amerika). Zie ook Mamaliga (Roemenië), Fufu (West en Centraal Afrika), Funchi (Nederlands Antillen), Funge (Angola). 

Geitekaas feestelijk

 Een puntpaprika vullen met geitenkaas,  walnoten en bloemenhoning,  15 min in de oven. Gerookt spek even bakken, vullen met geitenkaas en verder garen in de oven. Lekker met spinazie en geroosterde pijnboompitten, bulghur en rozijnen; angevuld met pompoensoep en pannenkoekjes, een volledige maaltijd.                                      

Groenten - Groentelaar - Huttestraat, Pepingen

Altijd smaakvol!  Paddestoelen bij gebakken zalm, geraspte  wortel - rode biet bij een pasta / ham met kaassaus of bij tortilla, Vichi wortelen + erwtjes uit peulen met spek / chipolata, tempura koolrabi bij inktvisringen en losse groene koolbladeren in de wok met aardappeltjes en worst. Lode geeft ons een notenbrood van t'BRUUT mee en dat smaakt heerlijk!