Doorgaan naar hoofdcontent

Volkoren capellini met sambal oelek

  

Roerbak ui-groene paprika-venkel in olijfolie en voeg (diepvries) kabeljauw toe om te 'garen'; daarop een restje volkoren capellini spaghetti. Voor dit stoofgerecht, de keuze voor de traditionele *sambal oelek (Indonesië) als smaakmaker boven Sriracha (Thailand), Tabasco (USA) of Harissa (Tunesië).   

Een tweede schotel met gestoofde ui-venkel-(gekookte) aardappelen en venkelzaadjes voor je partner is mogelijk, en iedereen is tevreden.

*Sambal oelek (Indoniesisch sambal ulek) is het standaardtype Indonesische sambal. Het is een gestampt mengsel (sambal = mengsel, ulek = stamper, wrijver) van chilipeper en zout dat traditioneel met een platte stenen-vijzel (Uleman / oelekan en cobek / tjobek) wordt bereid.

Oorspronkelijk komt de sambal uit Indonesië. Het kruidenmengsel bestaat traditioneel uit gemalen Spaanse pepers, in Indonesië 'lombok' genaamd, soms met kleinere Spaanse pepertjes, welke zeer heet zijn, 'rawit' genaamd. Verder met zout en azijn en deze basis kan worden uitgebreid met gebakken uien, gefermenteerde garnalen ('trassi' genaamd), suiker en alle soorten kruiden en specerijen (uit Wikipedia)

De pepers die wij kennen wij als Spaanse pepers, werden origineel door Portugezen geïntroduceerd. Voor de komst van Portugezen werden gerechten in Indonesië gekruid met gewone peper en gember (uit asianfoodlovers)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lasagne evenwichtig groenten en spek

 Een laagje tomaat met basilicum uit blik, vellen, wortelschijfjes aangefruit in olijfolie, vellen, licht gebakken spek met repen paprika, vellen, geblancheerde broccoli met room erover, velle, tomaat met basilicum en spek; bestrooien met geraspte kaas. Serveren met rauwkost. In een doosje: een portie voor de kleindochter, op te warmen in de microgolf.

Groenten - Groentelaar - Huttestraat, Pepingen

Altijd smaakvol!  Paddestoelen bij gebakken zalm, geraspte  wortel - rode biet bij een pasta / ham met kaassaus of bij tortilla, Vichi wortelen + erwtjes uit peulen met spek / chipolata, tempura koolrabi bij inktvisringen en losse groene koolbladeren in de wok met aardappeltjes en worst. Lode geeft ons een notenbrood van t'BRUUT mee en dat smaakt heerlijk!  

Pesto met rucola, keuze pijnboompitten / walnoten

Blaadjes Rucola (we krijgen een hele zak vol) in de cutter van de keukenrobot mixen (volgens recept 200 g maar ik gebruikte meer) met 90 g olijfolie, 40 g pecorino in stukjes gebroken en 30 g  (geroosterde) pijnboompitten + knoflookteentje, afwerken met zwarte peper. Geserveerd met gebakken zalm.  VARIANT: walnoten ipv pijnboompitten en in doosjes (portie voor 2 personen) ingevroren.