Doorgaan naar hoofdcontent

Volkoren capellini met sambal oelek

  

Roerbak ui-groene paprika-venkel in olijfolie en voeg (diepvries) kabeljauw toe om te 'garen'; daarop een restje volkoren capellini spaghetti. Voor dit stoofgerecht, de keuze voor de traditionele *sambal oelek (Indonesië) als smaakmaker boven Sriracha (Thailand), Tabasco (USA) of Harissa (Tunesië).   

Een tweede schotel met gestoofde ui-venkel-(gekookte) aardappelen en venkelzaadjes voor je partner is mogelijk, en iedereen is tevreden.

*Sambal oelek (Indoniesisch sambal ulek) is het standaardtype Indonesische sambal. Het is een gestampt mengsel (sambal = mengsel, ulek = stamper, wrijver) van chilipeper en zout dat traditioneel met een platte stenen-vijzel (Uleman / oelekan en cobek / tjobek) wordt bereid.

Oorspronkelijk komt de sambal uit Indonesië. Het kruidenmengsel bestaat traditioneel uit gemalen Spaanse pepers, in Indonesië 'lombok' genaamd, soms met kleinere Spaanse pepertjes, welke zeer heet zijn, 'rawit' genaamd. Verder met zout en azijn en deze basis kan worden uitgebreid met gebakken uien, gefermenteerde garnalen ('trassi' genaamd), suiker en alle soorten kruiden en specerijen (uit Wikipedia)

De pepers die wij kennen wij als Spaanse pepers, werden origineel door Portugezen geïntroduceerd. Voor de komst van Portugezen werden gerechten in Indonesië gekruid met gewone peper en gember (uit asianfoodlovers)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Polenta 'Duchesse'

Polenta* koken in zout water en mengen met gestoofde groente bvb venkel, in metalen ring tot een pasteitje vormen en bestrooien met kaas voor korsten in de oven. Denk aan Hertoginneaardappelen of pureepasteitjes. Origineel en aanvullend bij een kleurrijke rijstschotel.     * Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht van gemalen graan. Het kan geserveerd worden als pap of puree. Later kwam daar griesmeel van maïs voor in de plaats. Tevens bekend in Ticino (Zwitserland) en Oostenrijk., maar ook bekend in Argentinië, Brazilië en Uruguay (Latijns Amerika). Zie ook Mamaliga (Roemenië), Fufu (West en Centraal Afrika), Funchi (Nederlands Antillen), Funge (Angola). 

Geitekaas feestelijk

 Een puntpaprika vullen met geitenkaas,  walnoten en bloemenhoning,  15 min in de oven. Gerookt spek even bakken, vullen met geitenkaas en verder garen in de oven. Lekker met spinazie en geroosterde pijnboompitten, bulghur en rozijnen; angevuld met pompoensoep en pannenkoekjes, een volledige maaltijd.                                      

Groenten - Groentelaar - Huttestraat, Pepingen

Altijd smaakvol!  Paddestoelen bij gebakken zalm, geraspte  wortel - rode biet bij een pasta / ham met kaassaus of bij tortilla, Vichi wortelen + erwtjes uit peulen met spek / chipolata, tempura koolrabi bij inktvisringen en losse groene koolbladeren in de wok met aardappeltjes en worst. Lode geeft ons een notenbrood van t'BRUUT mee en dat smaakt heerlijk!