Doorgaan naar hoofdcontent

Witte kool met steranijs, gierst en kalfskotelet met picklessaus


Gierst garen en op het einde de erwtjes-wortel-ui toevoegen. De kalfskotelet bakken en de pan deglaceren, pickles en bindmiddel toevoegen. Serveren met witte kool gearomatiseerd met steranijs*, afwerken met nootmuskaat. Met pastis** opnieuw anijs als drank/aperitief!



 


 


*Steranijs (Illicium verum) is een boom of struik, waarvan de vruchten gebruikt worden als specerij. Hij groeit in Azië.

De boom is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-China en Vietnam maar wordt ook gekweekt in Cambodja, Laos, Japan en op de Filipijnen. Steranijs wordt in Europa in voedsel gebruikt sinds de 17e eeuw.

** Pastis is een aperitief op basis van steranijs, zoethout en kruidenextracten, dat met name in Frankrijk populair werd na het verbod op absint. Het alcoholpercentage ligt tussen de 40% en 45%. Voor consumptie wordt er koud water aan toegevoegd, waarbij de karakteristieke troebeling ontstaat. 

Het onderscheid tussen pastis (maceratie) en anis (destillatie) is volgens de Europese wetgeving niet altijd even duidelijk. 

Verwante anijsdranken uit het Middellandse Zeegebied zijn sambuca (Italië), ouzo (Griekenland), raki (Turkije) en arak, (Palestina, Israel, Libanon, Syrië).

Alcoholische anijsdranken vinden hun oorsprong in een ver verleden. In verschillende oude beschavingen werden anijsdranken gedronken en al meer dan 7000 jaar geleden werd er gebruikgemaakt van anijs.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lasagne evenwichtig groenten en spek

 Een laagje tomaat met basilicum uit blik, vellen, wortelschijfjes aangefruit in olijfolie, vellen, licht gebakken spek met repen paprika, vellen, geblancheerde broccoli met room erover, velle, tomaat met basilicum en spek; bestrooien met geraspte kaas. Serveren met rauwkost. In een doosje: een portie voor de kleindochter, op te warmen in de microgolf.

Groenten - Groentelaar - Huttestraat, Pepingen

Altijd smaakvol!  Paddestoelen bij gebakken zalm, geraspte  wortel - rode biet bij een pasta / ham met kaassaus of bij tortilla, Vichi wortelen + erwtjes uit peulen met spek / chipolata, tempura koolrabi bij inktvisringen en losse groene koolbladeren in de wok met aardappeltjes en worst. Lode geeft ons een notenbrood van t'BRUUT mee en dat smaakt heerlijk!  

Pesto met rucola, keuze pijnboompitten / walnoten

Blaadjes Rucola (we krijgen een hele zak vol) in de cutter van de keukenrobot mixen (volgens recept 200 g maar ik gebruikte meer) met 90 g olijfolie, 40 g pecorino in stukjes gebroken en 30 g  (geroosterde) pijnboompitten + knoflookteentje, afwerken met zwarte peper. Geserveerd met gebakken zalm.  VARIANT: walnoten ipv pijnboompitten en in doosjes (portie voor 2 personen) ingevroren.