Heerlijk verrassende papjes voor de kinderen, met vanillepudding, en echte fondantchocolade voor chocoladepudding, of rijstekreem. Garneren met gestoofde appelen en geschaafde amandelen. Zelfgemaakte kweeperengelei als zoetstof, op crumble of in gebak met reste appelen / peren.
*kweeperengelei (recept oma Buts wat aangepast) Kweeperen ontdaan van schil en pitten koken met citroenschijfjes en steranijs; de jus met suiker tot gelei inkoken. Op het einde geeft ciroenszeste extra smaak! Je kan de kweeperen door een zeefdoek laten uitlekken, maar dan is de gelei niet zo helder.
Op aanraden van Martine (De Groentelaar) hebben we de gekookte kweepeer op sap bewaard voor latere bereidingen.
*Carne de membrillo. Dit in Spanje gegeten product, ook wel dulce de membrillo genoemd (membrillo is het Spaanse woord voor kweepeer) wordt gemaakt van het gekookte, gepureerde en met eenzelfde hoeveelheid suiker gezoete vruchtvlees. Dit wordt zover ingedikt dat het vocht er vrijwel uit verdampt en stevig snoepgoed ontstaat. In Spanje wordt het traditioneel gegeten met de schapenkaas Manchego
*kweepeer of kweeappel (Cydonia oblonga) is een boomsoort uit de rozenfamilie (Rosaceae), nauw verwant aan de appel, peer, en lijsterbes. Komt vnl uit het gebied rondom de Kaspische zee, de vrucht is bekend in het zuiden van Europa en in Japan. Kweepeer bloeit laat, van mei tot juni en wordt in het najaar geoogst.
Reacties
Een reactie posten